• +0620066225
  • info@moszorg.nl

Een goede relatie met je kind, hoe doe je dat?

Een goede relatie met je kind, hoe doe je dat?

Een goede ouder kind relatie

Een goede relatie met je kind. Dat wil toch iedere ouder?

Als ouder voel je je verantwoordelijk voor je kind(eren). Je wilt je kind zo goed mogelijk voorbereiden op de toekomst en mogelijkheden bieden zodat ze zich zo vrij kunnen ontwikkelen. Voor een optimale ontwikkeling zijn goede opvoedvaardigheden heel belangrijk. Maar wat zijn goede opvoedvaardigheden? Het geven van liefde, aandacht en steun en het stellen van regels en grenzen? Als je net ouder bent geworden begint het opvoeden. Voor de een kan dat geen probleem zijn terwijl een ander niet weet hoe te handelen wanneer een kind lastig is, slecht luistert, erg boos kan worden of regelmatig te laat thuis komt.
Dit is vervelend, maar ook heel normaal. Het hoort bij het opgroeien. Als ouder moet je zomaar ineens om kunnen gaan met probleemgedrag, pubertijd, verschillende levensfases enzovoort. Daarnaast ben je ook een soort personal coach van je kind geworden en probeer je je kind aan te moedigen tot algemene ontwikkeling en sociale omgang. Je geeft sturing of ergens de aanzet toe.

Hierbij is quality time samen met je kind(eren) een heel belangrijk aspect wat nog wel eens vergeten wordt. Een goede relatie bouw je niet alleen op door zo goed mogelijk voor je kind te zorgen, maar ook door samen te delen. Samen spelletjes doen of samen knutselen, samen naar de dierentuin gaan of samen een boek lezen. Samen lekker stoeien of in een bos klauteren. Kinderen kunnen zich hierdoor beter uiten en delen hun emoties makkelijker.

Spelen is de taal van kinderen. Het is een perfecte manier om een goede relatie op te bouwen met je kind(eren), zonder dat het onnatuurlijk of geforceerd is. Een vaste dagelijkse structuur binnen het gezin draagt ook bij aan een goede relatie met je kind(eren). Een vaste structuur biedt voorspelbaarheid en veiligheid. Voor een kind is het heel belangrijk om te weten waar het aan toe is, wanneer er wat gebeurt, wat er verwacht wordt en wat het kan verwachten. De duidelijkheid van structuur levert dan ook juist vaak ruimte op voor spontaniteit en quality time.

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel mooi, maar hoe doe je dat? Waar begin je? En misschien ben je wel goed begonnen, maar zijn er omstandigheden geweest waardoor je de draad bent kwijt geraakt of waardoor je het gewoonweg niet meer aan kan! Je kind wil helemaal niets wat jij wil! En ook niet wat de school wil! En gaat met allerlei ongure types om! Wat dan?
Het feit dat je je zorgen maakt hierover en je je bewust bent dat je het even niet meer weet maakt je al een goede ouder. Je durft open te staan voor hulp en advies.